ISO 9001:2015

ISO 9001:2015
Kalite Yönetim Sistemleri

ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemleri

ISO 14001:2015

ISO 14001:2015
Çevre Yönetim Sistemleri

ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemleri

IATF 16949:2016

IATF 16949:2016
Otomotiv Sektörü Kalite Yönetim Sistemleri

IATF 16949:2016 Otomotiv Sektörü Kalite Yönetim Sistemleri

ISO 45001:2018

ISO 45001:2018
İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 45001:2018 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 22000:2018

ISO 22000:2018
Gıda Güvenlik Yönetim Sistemi

ISO 22000:2018 Gıda Güvenlik Yönetim Sistemi

ISO 27001:2013

ISO 27001:2013
Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi

ohsas Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 20000:2018

ISO 20000:2018
Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sistemi

ISO 20000:2018 Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sistemi
Gelişim Yönetim Sistemleri A.Ş. Kalite Yönetim Sistemleri Danışmanlığı İletişim
OHSAS 18001:2007 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi

OHSAS 18001:2007 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi

OHSAS 18001 İş sağlığı ve güvenliği standardı ilk olarak 1999 yılında yayınlandı. 2007 yılında güncellemesi yapılan Standard’ın Türkçe’si Nisan 2008’de TSE tarafından yayınlanmıştır.
Bu makalede, OHSAS 18001:2007 İş sağlığı ve güvenliği standardının farklılıkları ve bu standardın Türkiye’de uygulamasına ilişkin bilgiler aktarılacaktır.
OHSAS 18001:2007 revizyonunda en dikkat çekici noktalar aşağıda özetlenmiştir:
İşyeri tanımı, seyahat ve ev çalışmalarını kapsayacak şekilde genişletildi.
Tehlike tanımından işyerin zarar görmesi çıkarıldı.
Standartta sağlık bozulması vurgulanmaktadır. Sağlık bozulması tanımında işyeri kaynaklı ruhsal rahatsızlıklar da içerilmekte.
»»“Tolere edilebilir risk” yerine “kabul edilebilir risk” kavramı kullanılıyor.
Tehlike tanımlama ve risk değerlendirmesi sonucu risk kontrolünün planlamasında aşağıdaki hiyerarşi adreslendi
Ortadan kaldırma,
Yerine koyma,
Mühendislik kontrolleri,
İşaretler/uyarılar ve/veya diğer idari kontroller,
Kişisel koruyucu donanım.
Değişim yönetimi standartta sık sık vurgulanmakta. Değişiklikler hayata geçirilmeden önce tehlike tanımlama ve risk değerlendirmenin yapılması standardın gerekliliğiolarak karşımıza çıkmakta.
Standardın hedefler maddesi ile program (lar) maddesi birleştirdi acak içeriğinde bir değişiklik olmadı.
Standardın “İletişim, katılım ve danışma” maddesi altında çalışanların iş sağlığı ve güvenliği düzenlemelerine katılımı ön plana çıkarıldı.
Yasal ve diğer gerekliliklere uyumun periyodik olarak değerlendirilmesi maddesi ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Standardı’nda olduğu gibi ayrı bir madde olarak standarda eklendi.
Standardın bir önceki revizyonunda istenilen kaza araştırması yerine artık standartta olay araştırması istenmektedir. Olay tanımı içerisinde, iş kazaları/sağlık bozulmaları, acil durumlar ve ramak kalma (hasarız olaylar) kapsanır.

OHSAS 18001 İş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi kuran kuruluşlarda, standardın 2007 revizyonuna ilişkin zorluklar aşağıda özetlenmiştir:
Kuruluş iş sağlığı ve güvenliği politikasına, sürekli gelişme, yasal ve diğer gerekliliklere uyma taahhüdünün yanı sıra yaralanma ve sağlık bozulmalarını önleme taahhüdünü eklemelidir.
Tehlike tanımlama, risk değerlendirme sonucu riskin yüksek çıktığı noktalarda iyileştirmeleri belirlerken risk kontrol hiyerarşisinin tersinden uymak. Örnekle desteklemek gerekirse ortamda toz varsa bunu engellemek için teknolojisi gelişmiş bir ekipman almak veya toz emiş sistemi kurmak yerine o ortamda çalışanlara toz maskesi vermek gibi çözümler düşünülmektedir.
Tehlike tanımlama ve risk değerlendirmesinde seyahat sırasında oluşabilecek tehlikeler de dikkate alınmalıdır. Örneğin bazı ülkelere giderken oraya özgü salgın hastalıklar bir tehlike olarak düşünülmeli. Risk değerlendirmesi sonucu konu önemli bulunursa aşı uygulaması gibi risk kontrol önlemleri alınmalıdır.
Çok görülen uygulamalardan biri de tehlike tanımlama ve risk değerlendirme çalışmasını yapıp rafa kaldırmak. Değişen şartlar altında tehlike tanımlama ve risk değerlendirmelerin tekrar ele alınmaması. Yaşanmış bir örnekle desteklersek giyotin makinasında sac kesme işlemi yapılıyor. Parmakların kesici cisme kaptırılması tehlikesi var ancak bıçak önünde muhafaza olduğu risk çok düşük. Firma yeni bir projede kullanılmak üzere daha kalın bir sac siparişi veriyor. Muhafaza altından geçmediği için muhafaza sökülerek çalışma yapılıyor. İş kazası meydana geliyor.
Malzeme değişimi, iş akışlarında ve çalışma metotlarında değişim, personel değişimi vb değişimler yeni tehlikeler doğurabilir veya riski arttırabilir. Bu nedenle, değişimler hayata geçirilmeden önce tehlikelerin tanımlanması ve riskin değerlendirilmesi önemlidir.
Tehlike tanımlama ve risk değerlendirmesini yaparken insani faktörleri dikkate almamız isteniyor standartta. Alışkanlıklar, riski küçümseme eğilimi, işi hızlı bitirme arzusu, görmezlikten gelme gibi insani faktörler düşünülmelidir.
Kuruluş, İSG politikası ile yasal ve diğer gereklilikleri hakkındaki bilgileri kontrolü altında çalışanlara iletmelidir.
İSG hedeflerinin belirlenmesinde uygulamada zafiyet görülmektedir. Genelde ölçülebilir hedefler konulmasında sıkıntı görülmektedir. Acil durumları önlemek, iletişimi arttırmak gibi hedefler konulmakta. Bu şekilde belirlenen hedefler nedeniyle, hedefe ulaşılıp ulaşılmadığı değerlendirilememektedir. Aşağıdaki ölçülebilir hedeflere bazı örnekler verilmiştir:
İş kazası sıklık oranı
İş kazası ağırlık oranı
İş yeri atmosferik koşularının iyileştirilmesi (örn toz seviyesinin x mg/m3’e düşürülmesi)
Gürültü seviyesinin X dbA’ya düşürülmesi
Kayba ramak kalma bildirimlerinin sayısı
Sık rastlanan uygulama hatalarından birisi de hedeflere ulaşabilmek için yapılacak faaliyetlerin açık olarak adreslenmemesi. Aslında kuruluşlar 5S, kalite çemberleri, 6 sigma gibi araçlar kullanarak birçok iyileştirme projesi yapmaktadır. Bu projelerin bazıları İSG’ne yönelik olmakla birlikte bunlar sistem içerisinde adreslenmemektedir. Yönetim programlarında hedefe ulaşmak için yapılacak faaliyetler içinde sıkça eğitim vermek, tatbikat yapmak gibi zaten hem standart gereği hem de yasal düzenlemeler gereği yapılması şart olan konular adreslenmektedir. Örnek vermek gerekirse gürültü risk olarak yüksek çıkmışsa ve azatlımı konusunda hedef koymuşsak, gürültünün kaynaklandığı prosesi;/makinayı değiştirmek, gürültü kesicilerle izolasyonunu yapmak, işçilerin çalışma alanı dışına çıkarmak, çalışma saatlerini kısıtlayarak maruziyeti azaltmak gibi çözümler düşünülmelidir.
Standardın 2007 revizyonunda İSG ve İSG yönetim sistemi konusunda en büyük sorumluluğun yönetime ait olduğu vurgulanmakta. Standarttaki bu revizyon uygulamada yönetimin İSG sistemine ve uygulamalarına daha fazla sahip çıkması, kaynak ayırması, takipçisi olması anlamına gelmektedir. Örn. Üst yönetim olay araştırmalarına katılarak, saha turları yaparak bu konuya verdiği önemi uygulamada göstermiş olacaktır.
Standardın uygulamasında sık görülen eksikliklerden biri de kontrolümüz altında çalışanların yetkinliklerine ilişkin kontrolümüzün olmaması. Özellikle, çok yoğun taşeron çalışmasının olduğu kuruluşlarda, taşeron elemanlarının istenilen yetkinlikte olup olmadığı veya yetkinlik kayıtlarının bulunulabilirliğinde problem yaşanmakta. Burada kuruluşlar yetkinlik gerektiren işleri belirlemeli (örn elektrik işleri, forklift operatörlüğü, kazancı belgesi, kaynak operatörlüğü gibi) ve özellikle bu işlerde çalışacak personelin (kendi personeli veya taşeron elemanı) yetkinlik kayıtlarını tutmalıdır.
Çalışanların İSG yönetim sistemine daha fazla katılımı teşvik edilmeli. Örneğin tehlike tanımlama ve risk değerlendirmelerine, olay araştırmalarına işçilerin de katılımı sağlanmalı. Değişikliklerde görüşleri alınmalı. Çalışanların İSG ile ilgili konuları üst yönetime ve/veya temsilcisine aktarabilmeleri için uygun ortam ve metotlar belirlenmelidir. Öneri sistemi, İSG Kurul toplantılarına katılım, stop/step (kırmızı/sarı kart uygulamaları) kullanılabilecek yöntemler.
İşyerine ulaşan ziyaretçi ve taşeronlar da maruz kalabilecekleri tehlikelerin düzeyine göre bilgilendirilmeli ve/veya eğitilmelidir. Genellikle kuruluş girişinde dağıtılan küçük broşürlerle bilgilendirme yapılmaktadır. Bazı kuruluşlarda bekleme salonunda beklerken seyrettirilen yaklaşık 10 dakikalık filmler daha etkin olmaktadır.
İş sağlığı ve güvenliği sistemi içinde düşünülmesi gereken konulardan birisi de satınalma prosesidir. Malzeme, ekipman/makine, hizmet satın alımlarında İSG açısında değerlendirme yapılması (daha az zararlı kimyasalın seçimi, CE işaretli ekipmanların seçimi, daha emniyetli ekipmanın/makinanın tercih edilmesi, İSG kurallarına uyan taşeronun seçimi gibi). Bu konuda uygulamada çok fazla eksiklikler görülmekte. Özellikle taşeron hizmeti alımlarında sözleşmeye T.C.’de uygulanan Yasal düzenlemelere uyacaktır cümlesini koymak yeterli görülmektedir. Sözleşmelerde İSG konusu ayrıca ele alınmalı, taşeronun yapacağı işe göre detaylandırılmalı. Ayrıca taşeronlar saha turları ve/veya iç denetimlerle takip edilerek sonuçları taşeron seçimi ve değerlendirilmesine yansıtılmalıdır.
Uyumun değerlendirilmesi konusunda sıkça yapılan uygulama hatalarından birisi sadece yeni yayınlanan veya değişiklik olan yasal düzenlemelerin gözden geçirilmesi ve yapılacakların planlanmasıdır. Oysa standart ilgili yasal düzelmemelere ve uymayı taahhüt ettiğiniz diğer gerekliliklere uyulup uyulmadığının periyodik olarak değerlendirmesini bekliyor. Kuruluşlar genelde ilk başlangıçta sistemi yasalara uygun olarak kurmuşsak uygunluğumuz devam edecektir diye düşünüyor. Ancak işletme sırasında alınan önlemler esnetilebiliyor, değişiklikler yapılabiliyor veya makine ekipman eskidikçe uyumsuzluk meydana gelebiliyor. En sık karşılaşılan örneklerden biri kimyasal tanklar etrafındaki havuzlar. İlk kurulduğunda istenilen kriterleri karşılıyor ancak zaman içinde birisi gelip biriken yağmur suyunu boşaltmak için delik açabiliyor. Yasal düzenlemelere karşı uyumsuzluk meydana geliyor.
Yasal ve diğer gerekliliklere karşı uyumun değerlendirmesi, ölçüm sonuçlarını gözden geçirerek, periyodik saha turları yaparak, iç tetkikler, toplantılarda görüşerek yapılabilinir. Uyum değerlendirmesi yönetimin gözden geçirmesinde mutlaka görüşülmelidir.
Kuruluşlarda halen iş kazası araştırması etkin olarak yapılmamaktadır. İş kazası bildirim formu doldurulmakta, bu bildirimde kaza tek bir sebebe dayandırılmakta, o sebep de genelde işçi dikkatsizliği olup eğitim verilerek veya uyarılarak düzeltici faaliyet yapıldığı varsayılmaktadır. Ancak, araştırmalarda benzer kazaların yaşanmasını önlemek amacıyla altta yatan sebeplere kadar inilmiyor. Oysa standardın 2007 revizyonunda, artık sadece iş kazalarının değil sağlık bozulmalarının, acil durumların ve hasarsız olayların (ramak kalma) da araştırılarak kök sebeplere inilmesi ve kök sebeplerde iyileştirme yapılması istenmektedir. Olay’ın türüne göre bir araştırma ekibinin bu araştırmayı yapması daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

Unutulmamalıdır ki OHSAS 18001 İş sağlığı ve güvenliği standardı deneyimler sonucu oluşturulmuş iyi bir araçtır, önemli olan bu aracı nasıl kullandığımızdır.


TÜLİN PERVAN DİKENER
GELİŞİM YÖNETİM SİSTEMLERİ A.Ş.
GENEL MÜDÜR YARDIMCISI
 


Kullanım Şartları | Gizlilik | Fikri Mülkiyet | Telif Hakkı © 1999-2024 Gelişim Yönetim Sistemleri A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.

Web Tasarımı ve İçerik Yönetim Sistemi ProData Bil.Yaz.Don.Ltd.Şti. tarafından yazılmaktadır.