ISO 9001:2015

ISO 9001:2015
Kalite Yönetim Sistemleri

ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemleri

ISO 14001:2015

ISO 14001:2015
Çevre Yönetim Sistemleri

ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemleri

IATF 16949:2016

IATF 16949:2016
Otomotiv Sektörü Kalite Yönetim Sistemleri

IATF 16949:2016 Otomotiv Sektörü Kalite Yönetim Sistemleri

ISO 45001:2018

ISO 45001:2018
İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 45001:2018 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 22000:2018

ISO 22000:2018
Gıda Güvenlik Yönetim Sistemi

ISO 22000:2018 Gıda Güvenlik Yönetim Sistemi

ISO 27001:2013

ISO 27001:2013
Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi

ohsas Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 20000:2018

ISO 20000:2018
Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sistemi

ISO 20000:2018 Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sistemi
Gelişim Yönetim Sistemleri A.Ş. Kalite Yönetim Sistemleri Danışmanlığı İletişim
Gelişim Yönetim Sistemleri A.Ş. - - Danışmanlık - Seminer - Tetkik - -
GÜVENLİK ARAYIŞININ STANDARDA DÖNÜŞME SERÜVENİ (TAPA-FSR2005)

Pınar ŞENER


1990’lı yıllardan sonra sınırların kaldırılmasının beraberinde getirdiği hırsızlıklar, terör faaliyetleri, tırlarla kaçak insanların taşınması ve benzeri tehditlerin, ulusal ve uluslararası lojistik sektörünü olumsuz yönde etkilemesi nedeniyle; ileri teknoloji ürünleri üreten firmaların güvenlik arayışlarını giderek arttırdı. Bu güvenlik arayışı ile tetiklenen serüven içerisinde sizinle beraber TAPA’nın doğuş nedeni, TAPA’nın anlamı, nasıl kurulduğunu, kurucularının kimler olduğunu, neyi amaçladıklarını ve en sonunda nasıl standart haline dönüştürüldüğünü bulmaya çalışacağız.

Başlamadan önce bir sorunun cevabını arayalım. Neden teknolojik ürünlere karşı hırsızlıklar artmaya başladı?
• Teknoloji sektöründeki bilgisayar parçalarının giderek küçülmesi (hafıza kartları, mikro işlemciler...vb)
• Taşınabilir boyutlara ulaşması
• Ürünlere ilginin artması
• Sevkıyat ağlarının genişlemesi (Büyüyen gelişmekte olan ama riskli bölgelere sevkıyatlar)
• Transit yolların ve depolamaların güvenliklerinin yetersiz kalması
• Uyuşturucu trafiğini yönetenlerin bu tip ürünleri kullanarak taşımalarını kolay hale getirmesi.

Peki nedir bu TAPA? İngilizce açılımıyla The Technolgy Asset Protection Association olarak geçer. Türkçe’ye Teknolojik Varlıkların Korunması Birliği diye çevirmemiz mümkün.

Bu organizasyona ilk olarak Amerika’da (TAPA US) Mart 1997’de rastlıyoruz. Birliğin oluşmasındaki ilk adımlar Compaq Bilgisayar şirketinde görev yapan güvenlik müdürünün nakliye organizasyonları esnasında yaşanan hırsızlıkların azaltılması konusunda çalışmalara başlamasıyla atılıyor.

Transit yol üzerinde yaşanan kayıplar, katlanılamaz duruma gelinen maliyetler, sigorta masrafları ve müşteri memnuniyetsizlikleri nedeniyle Compaq bilgisayar firmasına bir adım atma gerekliliği doğurdu.
(Örn: Müşteriye yapılan geri ödemeler Amerika’da parça başına 9.07$ , Avrupa’da ise 11.07$ )

Compaq güvenlik müdürü, bu sektörde faaliyet gösteren diğer kuruluşlarla temasa geçmek, benzer sorunlara alınan farklı çözüm örneklerini araştırarak çalışmalarını başlattı. Intel, Sun Microsystem, Digital Eq. Corp ile yapılan bençmarklar sonucunda ortaya Intel kuruluşunun zaten mevcut bir sistemle sorunu çözmeye çalıştığı sonucu çıktı. Intel kurduğu bu güvenlik sistemini diğer kuruluşlarla da paylaşmayı kabul edince TAPA organizasyonunun ilk tohumları atılmış oldu.

Bu sektörün dev üreticileri aralarındaki toplantılarda sorunları belirledi ve nasıl çözümler üretebileceğini tartıştı . Kuruluşa zaman içerisinde katılımlar artınca bir çatı altında yani TAPA isminde toplanmaya başlandı.

TAPA’nın ilk amacı belirlenen kriterler çerçevesinde alınacak güvenlik önlemlerini sektörü kapsayacak şekilde genişletmek ve zaman içerisinde bu kılavuz dokümanın tetkik edilebilecek bir standarda dönüştürmek ve belgelendirmek oldu.

TAPA şu an itibariyle yaklaşık 100 üyenin temsil ettiği 46 firmadan oluşmaktadır. TAPA üyelerine örnek olarak 3COM, Acer, Advanced Micro Devices, Amgen Security, Cisco Systems, Dell Computers, Hewlett Packard, IBM, Intel, Angram Micro, Motorola, Lexmark, Nike, Nortel Networks, Philips, Sony, Sun Systems... vb kuruluşlar verilebilir.

TAPA US organizasyonu neleri başarmıştır?

• Nakliye güvenliklerinde memnun edici iyileştirmeler sağlanmıştır. (Ancak henüz istenilen düzeye ulaşmadığını belirtmek gerekir.)
• TAPA organizasyonunu oluşturan üyelere iş yapan nakliye şirketlerinin güvenlik standardına karşı ilgilerinin artması sağlanmıştır.
• TAPA ismi dünya çağında standart nakliye güvenlik önlemlerinin kurucusu olarak duyulmaya başlanmıştır.
• Taşıyıcılara emanet edilmiş ürünlerin kayıplardan doğan maliyetler konusunda sorumluluklarının arttırılması sağlanmıştır.


TAPA-EMEA; Bu kuruluş neden doğdu?

23 Eylül 1998 yılına gelindiğinde ise TAPA Amerika’da kurulan bu organizasyonu Avrupa’da şubelerine de tanıtmaya karar verdi ve Amsterdam’da bir toplantı düzenledi. Bu toplantı sonucunda bu bilgilerden faydalanan Avrupa’lı şubeler, 9 Aralık 1998 Londra’da Avrupa Güvenlik Toplantısını organize ettiler ve TAPA Avrupa’da HTFSG olarak (High Technology Freight Security Group) olarak kuruldu. Ancak ardı ardına yapılan toplantılar neticesinde 12 Nisan 1999’da kendilerine TAPA-EMEA (Europe, Middle East ,Africa ) olarak adlandırmayı tercih ettiler. Böylelikle adını sıkça duyduğumuz veya duyacağımız TAPA-EMEA organizasyonu kuruldu.

TAPA-EMEA üyelerine baktığımızda ise AMD, Apple Computer, Cisco system, 3Com, Dell, Ericson, Fujitsu, Gateway, HP, IBM, Intel Corp., Motorola, Nokia, Oracle, Philips , Samsung , Seagate ve Sun firmalarını görmekteyiz.

TAPA EMEA’nın misyonu ve varoluş amacı ise, EMEA coğrafik bölgesinde yerleşmiş üyelerin nakliye organizasyonlarındaki güvenliklerinin arttırılması ve kayıplarının azaltılmasıydı. Benimsedikleri politika ise ‘Tedarik zincirindeki hırsızlıklara odaklanarak, yurtiçi-yurtdışı nakliyelerinde ve 3.taraf depolama ve üretim operasyonlarında güvenlikleri arttırmak’ oldu.

Bu politikayı yaygınlaştırmak için TAPA üyeleri yasal kurallar çerçevesinde ellerindeki tüm bilgileri paylaşma ve lojistik ve nakliye sektörünü destekleme kararı aldılar.

Peki FSR nedir?
(The Freight Security Requirements = Nakliye Güvenlik Gereklilikleri)

TAPA üyeleri, belirledikleri kriterleri karşılayan veya aşan tedarikçileri seçmek amacıyla FSR gerekliliklerini oluşturdular. Amaç, TAPA üyeleri ve Nakliye organizasyonu yapan tedarikçiler anlaşma sağladıkları takdirde, tedarikçinin üyelerin güvenlik planlarına uyum göstermesi gerekliliği ortaya çıktı.

FSR’nin başarısı sorumlulukların paylaşımına bağlıdır. TAPA üyeleri Nakliye şirketlerinin FSR gereklilikleri uygulaması konusunda kendilerine destek vermeyi ilke haline getirdiler. Nakliye firmaları ise anlaşma sağlanan güvenlik gerekliliklerini karşılamak, düzeltici faaliyetlerde bulunmak ve sürekli iyileşmeyi sağlamak için TAPA üyeleri ile beraber çalışma arzusunda oldular.
Böylelikle FSR kriterleri 1 Ocak 2005’de tetkik edilebilen ve bu tetkik sonunda da firmanın belgelendirildiği bir standart olarak hayat buldu.

Bu gereklilikleri uygulayarak sağlanacak faydalar:
• Vazgeçme – Tır ve kamyon tasarımlarının ve konstrüksiyonlarının değişmesiyle hırsızlıklara karşı güvenlikleri arttırılması sağlandı. (Örn: branda ile kapatmak yerine saclarla kapatma ve kilitlerin sağlamlaştırılması, çalışanların bilinçlendirilmesi..)
• Erteleme – Tırların ve diğer taşıma araçlarının sac gibi sert maddelerle kapatılması hırsızların saniyeler yerine dakikalarca uğraşmasını sağladı.
• Meydana Çıkartılma - İyi planlanmış güvenlik önlemleri ve alarmların sayesinde hırsızlıkların meydana çıkartılması sağlanıldı.
• Tanınma -Bilgilere ulaşma, depolama ve diğer önemli yerlere yetkilerle girebilme, anahtarlar, planlar gibi tanınmayı getirdi.
• İletişim – Acil önlem/eylem planlarının oluşturulması ve yetkililerinin belirlenmesi, çalışanların farkındalıklarının arttırılması sağlandı.
• Organizasyon – Pro-aktif bir güvenlik yönetiminin ve yöneticisinin nakliye şirketinde bulundurulması.
• Yükleme ve elleçleme zamanlarını kısaltması
• Zararların azaldığının keşfedilmesi olarak sıralanabilir.

FSR 2005 standartın içeriğinde 3 ana bölüm görülür. Bu bölümlerde kabaca: gereklilikler, tetkik kriterleri ve tetkik sonunda tetkikçi tarafından kullanılacak formlar görülür. Bu standart ve tetkikin kriterleri TAPA’nın web sayfasında herkese açık olarak yayınlanır. (www.tapaemea.com)
 

Kullanım Şartları | Gizlilik | Fikri Mülkiyet | Telif Hakkı © 1999-2024 Gelişim Yönetim Sistemleri A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.

Web Tasarımı ve İçerik Yönetim Sistemi ProData Bil.Yaz.Don.Ltd.Şti. tarafından yazılmaktadır.