ISO 9001:2015

ISO 9001:2015
Kalite Yönetim Sistemleri

ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemleri

ISO 14001:2015

ISO 14001:2015
Çevre Yönetim Sistemleri

ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemleri

IATF 16949:2016

IATF 16949:2016
Otomotiv Sektörü Kalite Yönetim Sistemleri

IATF 16949:2016 Otomotiv Sektörü Kalite Yönetim Sistemleri

ISO 45001:2018

ISO 45001:2018
İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 45001:2018 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 22000:2018

ISO 22000:2018
Gıda Güvenlik Yönetim Sistemi

ISO 22000:2018 Gıda Güvenlik Yönetim Sistemi

ISO 27001:2013

ISO 27001:2013
Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi

ohsas Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 20000:2018

ISO 20000:2018
Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sistemi

ISO 20000:2018 Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sistemi
Gelişim Yönetim Sistemleri A.Ş. Kalite Yönetim Sistemleri Danışmanlığı İletişim
Gelişim Yönetim Sistemleri A.Ş. - - Danışmanlık - Seminer - Tetkik - -
Güvenlik Arayışının Standarda Dönüşme Serüveni 2 (TAPA-FSR2005)

Pınar ŞENER


TAPA güvenlik kriterleri neler?
Standardın isteklerine madde madde bakacak olursak:
 

1.Çevre Güvenliği:
1.2 Kapalı devre görüntüleme güvenlik sistemini kurulacak. (Kapalı devre izleme sistemi -tüm yükleme, boşaltma, aktarma alanları, insan ve hareketin olduğu noktalar, dış bekleme alanları, bekleme alanlarına açılan kapılar, tüm binaların her noktasını gösterecek şekilde)
1.3 Işıklandırmalar yapılacak. Bina içi ve dışında aydınlatma sistemleri ve ışık kuvveti müşteriyle yapılan anlaşma gereği olacak, aydınlatma kapalı devre televizyon kaydının yapılacağı kuvvette olacak)
1.4 Tüm kapıların alarm sistemleri ile donatılmasını sağlanacak.
1.5 Çevre pencerelerin, kapıların ve diğer açılan her şeyin güvenliğini sağlanacak. (Örn: depolama alanlarındaki pencerelerin demir parmaklıklarla kapatılması, yükleme/boşaltma kapılarının güçlendirilmesi, kapıların ve dış duvarların darbelere karşı kuvvetlendirilmesi...)
Kapı, pencereler çelik ya da soyguna darbeye karşı dayanıklı koruyucu kepenk-bar-ağlarla korunacak
Binanın ilk katındaki camlar (varsa) ulaşılmayı engelleyecek barikat ve engellerle korunacak
Çıkış kapıları kuvvetlendirilecek (çelik kapı, çerçeve veya daha uygun bir yöntem)
Binanın dış yüzeyi büyük darbelere karşı tasarlanacak.



2.Giriş Kontrol- Ofis alanları :
2.1 Ofis Girişleri kontrol altına alınacak. (Örn: Ziyaretçi girişlerinin kontrol edilmesi, tüm ofis alanlarına ve tedarikçinin personel girişlerinin kontrol altına alınması)

3.Depolama/Rıhtım Hizmetleri
3.1 Ofis ve Depo/rıhtım giriş kontrolleri yapılacak: Güvenlik kameraları, güvenlik elemanları ..vb yöntemlerle giriş kontrollerinin yapılması. (Örn: Kimlik kontrolleri, personelin ve arabaların aranması..vb)
3.2 Depo/rıhtım girişlerinin sınırlandırılması sağlanacak. Yetkilendirilmiş personellerin belirli alanlara girebilmesine izin verilmesi. (Örn: Faklı yetkilendirilmiş manyetik giriş kartları..vb)
3.3 Yüksek değerli malların depolama alanlarının güvenliği sağlanacak. İki saatten fazla kalacak malların güvenliğinin sağlanması için güvenli alanların olması –güvenlik kamerası, kilitler, telle çevrilmiş alanlar...vb içerisinde olacak.
3.4 Tüm depo/rıhtım dış giriş kapılarının güvenliği sağlanacak. Tüm dış kapıların güvenliğinin sağlanması (Örn: Özellikle çıkış kapılarının güvenliği için bariyer ve güvenlik görevlisi konulması..)
3.5 Kapalı devre güvenlik kameraları ile gözlem yapılacak. Tüm iç kapılar güvenlik kameraları ile gözlemlenecek, müşterinin özel isteği üzerine yüksek değerli malların depolama alanına alınan mallara ait özel bir güvenlik kamerasının olması.
3.6 Hareket algılayıcı detektörler yerleştirilecek. Depolama alanlarında hareket algılayıcı detektörlerin olması.

4. Güvenlik Sistemleri
4.1 Güvenlik sistemlerinin izlenmesi. 24x7x366 gün boyunca tehditlere karşı güvenlik ve alarmların olması.
4.2 Hırsızlık alarm sistemleri : Minimum 60 günlük güvenlik kayıtlarının tutulmuş olması, izinsiz girişler için alarm sisteminin kurulması, alarmların polis veya güvenlik temsilcisi tarafından izlenmesi.
4.3 Kapalı devre güvenlik kameraları: Kapalı devre güvenlik sistemine bağlı en fazla 16 kameranın 1 teybe/diske bağlanması (sayı arttıkça disklerde artmalı.) Girişlerin bu kameralarla izlenmesi ve min. 30 günlük kayıtların saklanması, bu sistemin planlı bir bakım dahilinde kontrolünün olması (anlaşmalı tedarikçi veya içeriden bir yetkili bu bakımları üstlenebilir.)
4.4.Kartlı sistem: Min.60 günlük kart geçiş kayıtlarının olması. üçer aylık dönemler bazında geçiş raporlarının incelenmesi ve girişlerin sınırlandırılması. (Herkesin her yere girememesi)
4.5 Güvenlik sistemlerinin bakımları: Bu sistemin planlı bir bakım dahilinde kontrolünün olması,
alarmların rutin testlerinin ve bakımlarının yapılması. ( alarm tatbikatları...)

5.Güvenlik Prosedürleri
5.1 Dokümante edilmiş güvenlik prosedürlerinin oluşturulması (12-24 saat içerisinde kayıp/çalıntı malların bildirilmesi....vb)
5.2 Çalışanların sabıka kayıtları & geçmişlerinin araştırılması (Temiz kağıdı-5 yıllık bir geçmişi içerecek şekilde, özgeçmişlerin ,referansların araştırılması...vb)
5.3 İşten çıkartılmış personel & tedarikçileri için uygulanacak prosedürler: İşten çıkartılan personelin tekrar firma kayıtlarına ulaşamaması için önlem alınması , verilmiş tüm hakların( giriş kartları, şifreler...vb) hemen geri alındığının kayıtlanması.

6.Standart Güvenlik İstekleri
6.1 Taşıma araçlarının uygunluğu: Hard-side kargo konteynerleri, kilitli kapılar, immobilize sistemler, çift taraflı iletişim araçları ( Örn: Cep telefonu...vb), araç anahtarlarının korunması,
6.2 Güzergahların belirlenmesi: güzergahların, ulaşım ve duruşların planlanması ve gözden geçirilmesi,
6.3 Yükleme/boşaltma alanları: Taşıma, yükleme ve boşaltma evraklarının mevcudiyeti, alıcı izin verdiği takdirde şoförün yükleme ve boşaltma sırasında aracının yanında olması.

7. Yükleme/Nakliye Öncesi Bilgilendirme:
7.1 Ön bilgilendirme yetkinliğinin olması: Dört (4) saat öncesinden nakliye /yükleme bilgilerinin gönderilmesi

8. Yükseltilmiş Güvenlik Kriterleri
8.1 Şoförlerin eğitimi : Hırsızlık , soygun, kaçırma, terör..vb beklenmedik tehdit durumlarına karşı personelin, şoförlerin eğitilmesi. Şoförlerin ve çalışanların hafifletilmiş risklerden haberdar edilmeleri..
8.2 Tır muhafızları (Refakatçiler) : Refakatçilerin bulunması
8.3 Araçların izlenebilirliği: GPS veya benzeri sistemlerle araçların izlenebiliyor olması

Tabi bu koşullar müşterinizin sizi A, B ve C kategorisinde bir değerlendirmeye tabi tutulmanızı istemesine göre değişiyor. Buna göre değerlendiriliyor ve puanlandırılıyor. Örneğin : A ve B kategorisindeki tetkiklerde immobilizer sistem, depolarda kişisel paket ve çanta kontrolünün yapılması, müşteri aktiflerinin geçtiği veya bulunduğu noktalardaki çıkışlarda aramaların yapılması, güzergahların planlanması, araç sürücülerinin eğitilmesi, kamyon refakatçilerinin olması, GPS ve benzeri teknolojilerle araçların izlenmesi varken C kategorisindeki tetkiklerde bu maddeler aranmaz.
Tetkik sonucundaki puanlamada belirlenmiş olan alt limit puanını alamadığınız takdirde belgelendirilmeniz mümkün değil. Geçerli puanı aldınız ancak zayıf olduğunuz noktalar var ise tetkik sonucunda tetkikçi firmaya düzeltici faaliyet isteği formu düzenleniyor ve lojistik firması ile anlaşılarak süreler belirleniyor ve belgelendirme kuruluşuna sonuçların bildirilmesi isteniyor. Unutulmaması gereken önemli noktalardan biri de 3. taraf bir kuruluş tarafından belgelendiğinizde TAPA üyelerinin herhangi biri firmanıza gelerek bu tetkik kayıtlarını görmek, firmanızı tetkik etmek hakkında sahiptir.


Peki Neden TAPA FSR 2005 Belgesini alalım?

Cevabı basit; günümüzün artan rekabet koşulları, mal arzından fazla bunu uygun koşullara taşıyabilecek bir çok lojistik firmasının varlığı ve ileri teknoloji ürünleri üreten firmaların bu standarda ilgisi, lojistik firmalarını buna göre seçmeleri ve hatta daha ileride ihalelerde karşımıza bir koşul olarak çıkabilecek olması. Firmanızı farklılaştıracak, güvenlik konusunda ileri götürecek, müşteri memnuniyetinizi ve müşteri portföyünüzü genişletecek olan gene bu standart olacaktır.


 


Kullanım Şartları | Gizlilik | Fikri Mülkiyet | Telif Hakkı © 1999-2024 Gelişim Yönetim Sistemleri A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.

Web Tasarımı ve İçerik Yönetim Sistemi ProData Bil.Yaz.Don.Ltd.Şti. tarafından yazılmaktadır.