ISO 9001:2015

ISO 9001:2015
Kalite Yönetim Sistemleri

ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemleri

ISO 14001:2015

ISO 14001:2015
Çevre Yönetim Sistemleri

ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemleri

IATF 16949:2016

IATF 16949:2016
Otomotiv Sektörü Kalite Yönetim Sistemleri

IATF 16949:2016 Otomotiv Sektörü Kalite Yönetim Sistemleri

ISO 45001:2018

ISO 45001:2018
İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 45001:2018 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 22000:2018

ISO 22000:2018
Gıda Güvenlik Yönetim Sistemi

ISO 22000:2018 Gıda Güvenlik Yönetim Sistemi

ISO 27001:2013

ISO 27001:2013
Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi

ohsas Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 20000:2018

ISO 20000:2018
Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sistemi

ISO 20000:2018 Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sistemi
Gelişim Yönetim Sistemleri A.Ş. Kalite Yönetim Sistemleri Danışmanlığı İletişim
YANIKLARDA İLKYARDIM

KALİTE VE LOJİSTİK - Pınar ŞENER - Temmuz 2008

Kalite ile ilgili ilk kayıtlar M.Ö. 2150 yılına kadar uzanır. Ünlü Hammurabi Kanunlarının 229. Maddesinde şu hükme yer verilmiştir. “ Eğer bir inşaat ustası bir adama ev yapar ve yapılan ev yeterince sağlam olmayıp ev sahibinin üstüne çökerek ölümüne sebep olursa o inşaat ustasının başı uçurulur.”

Fenikelilerde de oldukça etkili yaptırım yolları olduğu anlaşılıyor; Fenikeli bir denetçi, kalite standartlarına bir aykırılık görüldüğünde bunun tekrarlanmasını önlemek için kusurlu malı imal edenin elini kesme yetkisine sahiptir.

Kalkınmanın temel taşlarından biri olan standardın öneminin yüzyıllar önce Türkler tarafından kavranmadığının belgesi olan 1502 tarihli ve zamanın padişahı II. Bayezid Han tarafından çıkarılan Kanunname-I İhtisab-I Bursa’da bugünkü anlamda, boyama, ambalaj, kalite gibi esaslar ile ceza hükümlerine yer verilmiştir.

Kalitenin bir kavram olarak ortaya çıkması 19. Yüzyıla rastlar. Ancak bu dönemden sonradır ki üreticiler kalite bilinciyle, ürünlerine kendi markalarını vurmaktan gurur duymaya başlamıştır.

Kalite, bir ürünün ifade edilen veya beklenen ihtiyaçları karşılama kabiliyetini oluşturan özelliklerin toplamı olarak tanımlanmaktadır.

Bu tanıma bakıldığında ülkemizde bulunan firmaların birçoğunda kalite kavramının yerleşmemiş olduğu görülmektedir. Birçok firmada kalitenin sadece ürün boyutu düşünülmekte, hizmet sektöründe olan firmalarca büyük oranda algılanamadığı anlaşılmaktadır. Bu durum aynı zamanda hizmet sektörü içinde bulunan lojistik firmalarında da pek farklı gözükmemekte, hatta durumun biraz daha fazla olduğu bile söylenebilir.

Kalite politikaları konusunda çalışma yapan firmaların birçoğunda da yöneticiler kalite sistemlerin sürekli devam ettirilecek bir kurum kültürü olması yerine, firmalarında yalnızca kalite kontrolü olarak algılamaktadırlar. Lojistik sektöründe kalite kavramının yerleşememesinin temel nedeni ekonomik durumlara bağlanabilir. Sektörde çok sayıda firmanın bulunması, yoğun rekabet ortamı, düşük kar marjlarının etkisiyle hizmet boyutu veya uzun vadeli bakışla müşteri memnuniyeti boyutu yeterince hesaba katılamamaktadır. Kaliteyi geliştirmek için harcanacak para ekstra maliyet olarak görülmekte bu durum ise firmanın uzun vadede kayıplarına yol açmaktadır.

Lojistik sektörünün kaliteyle bütünleşmesi, yalnız lojistik sektörünün kendisi değil aynı zamanda sektörün birçok sektörle yakın ilişkisinden dolayı diğer sektörlere göre çok daha fazla etkiye sahip olacağı anlaşılmaktadır. Bu nedenle lojistik sektöründe kalite attırıcı çabalar hem lojistik sektörünün kendisine hem de sektörle ilişkide olan diğer sektörlerin rekabet gücü başta olmak üzere verimlilik ve etkinlik sağlama, şirketin çalışma kalitesinin yükselmesine neden olacaktır. Bu iyileştirmeler ülkemiz lojistik sektörünün uluslararası alanda mevcut durumda yetersiz konumda bulunan rekabet gücünü de arttırmasına neden olabilecektir.

Lojistik sektöründe kalite kavramının doğru bir şekilde uygulanmasıyla elde edeceğimiz birçok kazanç olacaktır. Bunlardan bir kaçı :
• Kalitenin iyileştirilmesi sonucu lojistik maliyetler azalacaktır.
• Özellikle taşıma ve elleçleme maliyetlerindeki azalma toplam karı arttıracaktır.
• Kalite kavramının yaygınlaşmasına paralel olarak ülkemize getirilecek teknolojik yenilikler hizmet kalitesini arttırırken iş gücü maliyetinin ve meydana gelebilecek olası kazalar gibi maddi kayıpların azalmasına yol açacaktır.
• Kalite ile etkinlilik ve verimlilik birbirine paralel ilerleyecektir. Sistem ve işgücü kalitesinin arttığı bir ortamda üretkenlik ve çalışma yaşamının kalitesi de artacaktır.
• Ayrıca bilgi akışının da düzenli ve kaliteli bir hale gelmesiyle gereksiz zaman kayıpları ve maddi kayıplar önlenebilecektir.
Lojistik gibi dış dünya ile bütünleşen bu sektörde rekabetçi koşullarda başarıya ulaşabilmek için altyapı sistemlerinin gücünün arttırılması ve kalite kavramın tüm süreçlere yayılması gerekmektedir.


Pınar ŞENER
Yönetim Sistemleri Uzmanı


Kullanım Şartları | Gizlilik | Fikri Mülkiyet | Telif Hakkı © 1999-2024 Gelişim Yönetim Sistemleri A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.

Web Tasarımı ve İçerik Yönetim Sistemi ProData Bil.Yaz.Don.Ltd.Şti. tarafından yazılmaktadır.