ISO 9001:2015

ISO 9001:2015
Kalite Yönetim Sistemleri

ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemleri

ISO 14001:2015

ISO 14001:2015
Çevre Yönetim Sistemleri

ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemleri

IATF 16949:2016

IATF 16949:2016
Otomotiv Sektörü Kalite Yönetim Sistemleri

IATF 16949:2016 Otomotiv Sektörü Kalite Yönetim Sistemleri

ISO 45001:2018

ISO 45001:2018
İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 45001:2018 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 22000:2018

ISO 22000:2018
Gıda Güvenlik Yönetim Sistemi

ISO 22000:2018 Gıda Güvenlik Yönetim Sistemi

ISO 27001:2013

ISO 27001:2013
Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi

ohsas Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 20000:2018

ISO 20000:2018
Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sistemi

ISO 20000:2018 Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sistemi

ISO 22716:2007 - KOZMETİKLER-İYİ ÜRETİM UYGULAMALARI(GMP)
İYİ ÜRETİM UYGULAMALARI KLAVUZU

Kozmetikte iyi üretim uygulamaları nedir?

ISO (International Organization for Standardization) Kozmetik ve Kişisel Bakım Ürünleri sektörüne ışık tutacak olan standardını 2007 yılında yayımlamıştır.

Bu Standardın kozmetik ürünlere yönelik iyi Üretim Uygulamaları hakkında rehberlik etmek amacıyla tasarlanmıştır. En dikkat çeken özelliği İlaç sektöründe kullanılan GMP ( Good Manufacturing Practices) İyi Üretim Uygulamaları sistemine odaklanıyor olmasıdır. ISO 22716 Kozmetikte GMP'si Kozmetik ürünlerin üretimi, ambalajlanması, test edilmesi, serbest bırakılması, vb. yönelik geniş kapsamlı bir Kalite Yönetim Sistemi yaklaşımı getirmektedir.


Kozmetik ürün tanımı

İnsan vücudunun epiderma, tırnaklar, kıllar, saçlar, dudaklar ve dış genital organlar gibi değişik dış kısımlarına, dişlere ve ağız mukozasına uygulanmak üzere hazırlanmış, tek veya temel amacı bu kısımları temizlemek, koku vermek, görünümünü değiştirmek ve/veya vücut kokularını düzeltmek ve/veya korumak veya iyi bir durumda tutmak olan bütün preparatları veya maddeleri kapsar.


KOZMETİK GMP UYUMUN YARARLARI

  • Uluslararası Rehberlerle Yasal Uyum.
  • Müşteri bakış açısıyla: kullandıkları ürünlerin kimlik ve dayanıklılık deklare edilmesi ve kalite ve saflık/formulasyonlarının deklare edilmesiyle gönülleri rahat eder (markasız yada yanlış reklamı yapılmış değil), bu marka güvenle satın alınabilir.
  • Satıcıların bakış açısıyla: sırasıyla ürettikleri ürünlerin yasal gereklilikleri, kalite ve güvenlik standartlarını karşıladığına, partilerin aynı olmasını, kontaminasyon ve hata risklerinin azaltılmasını güvence altına alır;
  • İthalat ve ihracat için uluslararası ve kabul gören referans sistem,
  • Son kullanıcı üzerinde ters etki yaratabilecek risklerin azaltılmasını,
  • Rehbere uyulmamasından dolayı bozuk olduğundan şüphelenilmesi durumunda ürün geri çağırması ve yasal aksiyonun alınmasını sağlar

GMP neler kontrol edilmektedir?

  • Personel
  • Bina ve tesisler
  • Ekipman
  • Ham madde ve paketleme materyalleri
  • Üretim
  • Bitmiş Ürün
  • Kalite Kontrol Laboratuvarı
  • Spesifikasyon Dışı Ürünler
  • Atık
  • Sapmalar
  • Şikayetler ve Geri Çağırmalar
  • Değişiklik Kontrol
  • İç Tetkik
  • Taşeronluk
  • Dokümantasyon ve Kayıtlar

1 - Mevcut Durumun Tespiti

Gelişim Yönetim Sistemleri A.Ş. olarak ilk aşamada mevcut uygulamalar ile ilgili GMP gerekliliklerine, kanuni ve diğer gerekliliklere karşı durum tespiti, mevcut GMP kuraları ve Kozmetik yönetmeliklerine göre uygulamaları ve ürün prosesinin kurallara göre uygulamalarını, sapmaları, müşteri şikayetlerini değerlendirilmesi ,


2 - Kozmetikler-İyi Üretim Uygulamaları (GMP)Yönetim Sistemi Oluşum Planı

Kozmetikte GMP (iyi üretim uygulamaları) organize edecek takımın ve bu takıma destek verecek diğer birimlerin zaman ve gücünü en etkin şekilde kullanabilmek için ele alınacak konuların ve sorumluların belirlenmesi ve bunun bir zaman çizelgesine dökülmesi aşamasıdır. Bu plan, belli periyotlarda gözden geçirilir ve gerekiyorsa güncellenir.


3 - Eğitim

Kozmetikler-İyi Üretim Uygulamaları (GMP) yönetim sistemi öncelikle uygun seviyelerdeki kilit çalışanlara tanıtılır. Eğitim faaliyetlerinde tüm detayların aynı şekilde aynı yoğunlukta her çalışana aktarılmasından ziyade seviyelendirilmiş yetki ve sorumluluklara, uygun detay ve içerik aktarılır. Ancak bu şekilde mevcut kaynaklarımızı (eğitimci, eğitime katılan ve ilgili maliyetler) etkin bir şekilde kullanmış ve herkesi gereksiz detaylara boğmamış oluruz.


4 - Kozmetikler-İyi Üretim Uygulamaları (GMP)Yönetim Sisteminin Kurulması

Gelişim Yönetim Sistemleri A.Ş.olarak genellikle kuruluşun büyüklüğüne göre çalışma takımları oluşturmaktır. Kuruluşun GMP uygulamalarına göre adresleyen bir politika üst yönetim tarafından oluşturulur. Bu takımlar ile Kalite (GMP) hedef ve bu hedeflere yönelik uygulamaların belirleyerek ,ilgili prosedürler ile üretin adımlarının tanımlanmasını, izlenebilirlik esas alınarak ürün üretme prosesin tekrarlanabilir olarak yürütülmesini, kontrol edilmesini, oluşan sapma ,yeniden proses etme ,müşteri şikayeti,iade ürün süreçleri, iyileştirme çalışmalarının değişiklik kontrol ve düzeltici faaliyetler kapsamında tesis edilmesi sağlanır.


5 - İç Tetkiklerin Gerçekleştirilmesi

Kozmetikler-İyi Üretim Uygulamaları (GMP)yönetim sistemi oluşumunun tamamlandığı kararı verildikten sonra alt sistemlerin planlandığı gibi çalışıp çalışmadığının, birbirleri ile uyumunun, etkinliğinin kontrol edildiği iç tetkikler yapılır. Burada tespit edilen uygunsuzluklar / gelişmeye açık alanlar bir plan dahilinde ele alınır.


6 - Gözden Geçirme

Üst Yönetim Kozmetikler-İyi Üretim Uygulamaları (GMP) yönetim sistemini; iç tetkikleri, hedefleri, düzeltici/ önleyici faaliyetleri, üretim ve kontrol prosesleri ve onların performanslarını, müşteri şikayetleri ve memnuniyetlerini, iyileştirme çalışmalarını, kaynak ihtiyaçlarını gözden geçirir, sistemin etkinliğini ve sürekliliğini sağlar.




Kullanım Şartları | Gizlilik | Fikri Mülkiyet | Telif Hakkı © 1999-2024 Gelişim Yönetim Sistemleri A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.

Web Tasarımı ve İçerik Yönetim Sistemi ProData Bil.Yaz.Don.Ltd.Şti. tarafından yazılmaktadır.