ISO 9001:2015

ISO 9001:2015
Kalite Yönetim Sistemleri

ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemleri

ISO 14001:2015

ISO 14001:2015
Çevre Yönetim Sistemleri

ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemleri

IATF 16949:2016

IATF 16949:2016
Otomotiv Sektörü Kalite Yönetim Sistemleri

IATF 16949:2016 Otomotiv Sektörü Kalite Yönetim Sistemleri

ISO 45001:2018

ISO 45001:2018
İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 45001:2018 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 22000:2018

ISO 22000:2018
Gıda Güvenlik Yönetim Sistemi

ISO 22000:2018 Gıda Güvenlik Yönetim Sistemi

ISO 27001:2013

ISO 27001:2013
Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi

ohsas Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 20000:2018

ISO 20000:2018
Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sistemi

ISO 20000:2018 Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sistemi
Gelişim Yönetim Sistemleri A.Ş. Kalite Yönetim Sistemleri Danışmanlığı İletişim
Gelişim Yönetim Sistemleri A.Ş. - - Danışmanlık - Seminer - Tetkik - -
HACCP SİSTEMİNİN PRENSİPLERİ (Devam)

Bir önceki bültenimizde HACCP sistemini oluşturan adımlardan ilki olan HACCP Ekibinin kurulması aşamasını sizlerle paylaşmıştık Bu ay diğer adımları sizlerin bilgilerinize sunuyoruz.

2.) Ürünün tanımlanması

Kompozisyon, fiziksel / kimyasal yapı (Aw, pH, vs.), mikrosidal işlemler (ısısal işlem, dondurma, salamura, tütsüleme), ambalajlama, dayanıklılık, depolama şartları ve dağıtım metotları gibi emniyetle ilgili bilgiler de dahil olmak üzere ürün tam olarak tanımlanmalıdır.

3.) Amaçlanan kullanım şeklinin tanımlanması

Amaçlanan kullanım şekli için son kullanıcı veya tüketicinin tahmin edilen kullanım şekli baz alınmalıdır. Özel durumlarda, (toplu beslenme gibi) popülasyondaki hassas gruplar göz önünde bulundurulmalıdır.

4.) Akış diyagramının oluşturulması

Akış diyagramı HACCP ekibi tarafından oluşturulmalı ve operasyondaki tüm basamakları içermelidir. Bir operasyona HACCP uygularken önceki ve sonraki basamaklar göz önünde bulundurulmalıdır.

5.) Akış diyagramının yerinde doğrulanması

HACCP ekibi proses operasyonlarının akış diyagramına uygunluğunu tüm aşamalarda ve operasyon süresince konfirme etmeli ve uygun olduğunda, akış diyagramında gerekli düzeltmeler yapılmalıdır.

6.) Her bir basamakla ilişkili tehlikelerin listelenmesi, tehlike analizinin yapılması ve tanımlanan tehlikelerin kontrol altına alınması için gerekli tedbirlerin göz önünde bulundurulması (PRENSİP 1)

HACCP ekibi, temel üretimden başlayarak, üretim ve sevkiyattan, tüketim noktasına kadar olan tüm basamaklarda ortaya çıkabilecek tüm tehlikeleri tanımlamalıdır.

Daha sonra HACCP ekibi hangi tehlikelerin ortadan kaldırılmasının ya da kabul edilebilir seviyelere indirilmesinin emniyetli gıdanın üretimi için gerekli olduğunu tanımlamak üzere tehlikelerin analizini yapmalıdır.

Tehlike analizi mümkün olduğunca aşağıdakileri de içermelidir;
Tehlikelerin ortaya çıkma olasılığı ve ortaya çıkacak sağlık etkisinin ciddiyeti,
Tehlikelerin varlığının kalitatif ve/ya kantitatif değerlendirmesi,
İlgili mikroorganizmaların canlı kalma ve çoğalma durumu,
Toksinlerin, kimyasalların yada fiziksel ajanların gıda içerisinde üretimi
Yukarıdaki durumlara yol açan şartlar.

Daha sonra HACCP ekibi varsa hangi kontrol tedbirlerinin mevcut olduğunu, bunlardan hangilerinin her tehlikelere uygulanabileceğini göz önünde bulundurmalıdır.

Belirli bir tehlikeyi kontrol altında tutmak için birden fazla kontrol tedbiri gerekebileceği gibi, birden fazla tehlikeyi kontrol altında tutmak için sadece bir kontrol tedbiri yeterli olabilir.

7.) Kritik Kontrol Noktalarının belirlenmesi (PRENSİP 2)

Aynı tehlikeyi adreslemek için uygulanan kontrol birden fazla CCP'de kullanılabilir. HACCP planında CCP'lere karar verme işlemi karar ağacının uygulanması ile gerçekleştirilir (örnek: diyagram 2). Karar ağacının uygulanması operasyona göre (üretim, kesim, depolama, sevkiyat, ve diğer) esnek olmalıdır. Bu karar ağacı her durumda uygulanamaz. Böyle durumlarda başka yaklaşımlar gerekebilir. Karar ağacının uygulanması ile ilgili eğitim alınmalıdır.

Emniyeti sağlamak için kontrolün gerekli olduğu basamakta bir tehlike tanımlanmışsa ve o basamakta veya herhangi başka bir basamakta kontrol tedbiri mevcut değil ise bir kontrol tedbirini içerecek şekilde o basamaktaki veya önceki ve sonraki basamaklardaki proses ya da ürün modifiye edilmelidir.

8.) Her CCP için kritik limitlerin oluşturulması (PRENSİP 3)

Eğer mümkünse her bir CCP için gerekli kritik limitler belirlenmeli ve onaylanmalıdır. Bazı durumlarda bir basamakta birden fazla kritik limit oluşturulabilir. Genellikle kullanılan kriterler sıcaklık, zaman, nem oranı, pH, Aw, klor ve görünüş ve tekstür (yumuşaklık / sertlik derecesi) gibi duyusal parametreleri içerir.

9.) Her CCP için izleme sisteminin oluşturulması (PRENSİP 4)

"İzleme", bir CCP'nin kritik limitleri ile ilişkili olarak ölçümü ya da gözlenmesidir. "İzleme" prosedürleri CCP'deki kontrol kaybını tespit edebilecek yeterlikte olmalıdır. İdeal olarak "izleme", kritik limitlerin dışına çıkılmasını engellemek ve prosesin kontrol altında olduğundan emin olacak şekilde ayarlamaları yapabilmek için gerekli bilgiyi zamanında sağlamalıdır. Mümkün olduğunda, "izleme" sonuçları bir CCP'de kontrol kaybına doğru bir eğilimi gösterdiğinde proses ayarlamaları yapılmalıdır. Ayarlamalar sapma olmadan yapılmalıdır. "İzleme"den elde edilen veriler düzeltici faaliyetlerin uygulanması için bilgili ve yetkili kişi tarafından değerlendirilmelidir. Eğer "izleme" sürekli değil ise, CCP'nin kontrol altında olduğunu garanti edecek sıklıkta olmalıdır. On-line proseslerde ve uzun analitik testlerin yapılması için yeterli zaman olmadığında "izleme" prosedürlerinin çok hızlı bir şekilde yapılması gerekir. Genellikle fiziksel ve kimyasal ölçümler mikrobiyolojik testlere tercih edilir, çünkü daha hızlı sonuç verir. CCP'lerin izlenmesi ile ilgili tüm kayıtlar ve dokümanlar izlemeyi yapan ve sonuçları gözden geçiren kişi tarafından imzalanmalıdır.

10.) Düzeltici faaliyetlerin oluşturulması (PRENSİP 5)

Kara ağacı Codex tarafından yayınlandığından beri eğitim amaçlı olarak pek çok kez kullanılmıştır. Bir çok durumda CCP'lerin belirlenmesinde ihtiyaç duyulan mantığın açıklanmasında faydalı olsa da tüm gıda operasyonları için spesifik değildir (kesim gibi) ve bu yüzden profesyonel bir yaklaşımla birlikte kullanılmalı ve bazı durumlarda modifiye edilmelidir.

Sapmaların düzeltilebilmesi için her CCP'ye ait spesifik düzeltici faaliyetler oluşturulmalıdır.

Yapılacak faaliyetler CCP'nin tekrar kontrol altına alınmasını sağlamalı ve etkilenen ürünün uygun şekilde elden çıkarılmasını da sağlamalıdır. Sapma ve ürünü elden çıkarma prosedürleri HACCP kayıtlarında dokümante edilmelidir.

11.) Doğrulama prosedürlerinin oluşturulması (PRENSİP 6)

Doğrulama için gerekli prosedürler oluşturulmalıdır. Doğrulama ve denetim metotları, prosedürleri ve testleri (rasgele örnekleme ve analiz de dahil) HACCP sisteminin doğru olarak çalışıp çalışmadığını belirlemekte kullanılabilir. Doğrulama sıklığı HACCP sisteminin etkin olarak çalıştığını konfirme edecek şekilde oluşturulmalıdır. Bazı doğrulama örnekleri aşağıdadır;

HACCP sisteminin ve kayıtların gözden geçirilmesi,
sapmaların ve ürünlerin elden çıkarılmasının gözden geçirilmesi,
CCP'lerin kontrol altında olduğunun konfirmasyonu.

Mümkün olduğunda, onay faaliyetleri HACCP planının tüm elemanlarının istenen sonucu verdiğini konfirme edecek faaliyetleri içermelidir.

12.) Dokümantasyon ve kayıt saklama sisteminin oluşturulması (PRENSİP 7)

Hızlı ve doğru çalışan bir kayıt sağlama sistemi HACCP sisteminin uygulanmasında gereklidir. Dokümantasyon ve kayıt saklama operasyonun yapısına ve boyutlarına uygun olmalıdır.

Dokümantasyon örnekleri;

Tehlike analizi
CCP'lerin belirlenmesi
Kritik Limitlerin belirlenmesi

Kayıt örnekleri;

CCP izleme faaliyetleri
Sapmalar ve ilgili düzeltici faaliyetler
HACCP sistemi ile ilgili modifikasyonlar

HACCP iş planı örneği Diyagram 3'te gösterilmiştir.


Kullanım Şartları | Gizlilik | Fikri Mülkiyet | Telif Hakkı © 1999-2024 Gelişim Yönetim Sistemleri A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.

Web Tasarımı ve İçerik Yönetim Sistemi ProData Bil.Yaz.Don.Ltd.Şti. tarafından yazılmaktadır.