ISO 9001:2015

ISO 9001:2015
Kalite Yönetim Sistemleri

ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemleri

ISO 14001:2015

ISO 14001:2015
Çevre Yönetim Sistemleri

ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemleri

IATF 16949:2016

IATF 16949:2016
Otomotiv Sektörü Kalite Yönetim Sistemleri

IATF 16949:2016 Otomotiv Sektörü Kalite Yönetim Sistemleri

ISO 45001:2018

ISO 45001:2018
İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 45001:2018 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 22000:2018

ISO 22000:2018
Gıda Güvenlik Yönetim Sistemi

ISO 22000:2018 Gıda Güvenlik Yönetim Sistemi

ISO 27001:2013

ISO 27001:2013
Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi

ohsas Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 20000:2018

ISO 20000:2018
Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sistemi

ISO 20000:2018 Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sistemi
Gelişim Yönetim Sistemleri A.Ş. - - Danışmanlık - Seminer - Tetkik - -
Altı Sigma Soruları ve Cevapları

Thomas PYZDEK


Aşağıdaki sorular, katıldığım çok sayıda farklı konferans, okuyucu e-mailleri, iş arkadaşlarımla sohbetlerim ve müşterilerimin sorularıdır. Belirtmeliyim ki; buradakiler cevaplar tamamı değil, benim seçtiğim en iyileri

Thomas PYZDEK
________________________________________
Soru 1: Kültürel değişim olarak altı sigma kararında, Tepe yönetimin başarıyı yakalamak için ihtiyaç duyduğu en önemli şey nedir? Siz bu konuda neyi tavsiye edersiniz?

Ortalama bir organizasyon için Altı sigma uygulama kararı, gerçekten kültürel bir değişimi gerektirir. Ve doğrusu, bu ciddi gereksinim ancak tepe yönetimin taahhüdü ile mümkündür. Unutmamalıyız ki üst kademedeki insanlar diğer insanlardan bir farklı değillerdir. Bazı olaylar yöneticilerimizi harekete geçirir onlarda yapmaları gerekeni yaparlar, eğer onlardan farklı şeyler yapmalarını istersek. İki seçeneğimiz var:

1. Koşulları Değişir, yöneticiyi harekete geçirir veya
2. Altı sigma kullanarak başarılan şeylerin ileriye doğru nasıl bir motivasyon sağladığını gösterin.

Benim tecrübelerime göre 1 madde genellikle alt düzey yöneticiler içindir üst düzey insanlar için değil. Bu nedenle bu maddeyi geçelim 2 maddeye bakalım. Üst yönetimi neyin harekete geçireceğini belirlemek zor değildir. Birçok üst düzey yöneticinin neyi ve ne zaman başarmayı düşündükleri son derece açıktır. Israrla üzerinde durdukları, yıllık raporlar, yinelenen işlerin içerikleri ve özellikle bütçedir. Üst düzey yönetici davranışı gereği öncelikli olarak ele alınan bu konuların firmada tespit edilmiş olanları ile altı sigma yaklaşımının hedefleri aynıdır. Bu konuda birçok firma Motorola, AlliedSignal ve GE iyi bilinen kıyaslardır. Bu firmaların yıllık raporları okunduğunda borsa analizi yorumlarına benzer. Ötesi, Altı sigma ve TKY’ nin yayılımı üzerindeki sonuçlar teknik bir araştırma yazısıdır. Bir “hikâye” oluşturun bu hikâye Üst düzey yöneticinin vizyonu için Altı sigma yaklaşımının firmaya nasıl yol göstereceğini anlatsın. Son olarak, bu hikâyeyi anlatmak için fırsatlar arayın bu firmanızı etkileyecektir. En iyi yöntem; bir üst düzey lider şampiyona firma içinden ya da dışından bu hikâyeyi anlatmak.
Soru 2: Kararlı olmayan bir sürecin sigma seviyesini nasıl hesaplayabiliyorsunuz?
Eğer söylemek istediğiniz bir sürecin gelecekteki performansını önceden nasıl söyleyebileceğimiz ise bunun cevabı istatistiksel kontrole mümkün değil, yapamazsınız. Bununla beraber, standart normal dağılım tablosu ve 1,5 sigma'lık kaymayı basitçe kullanarak kararlı olamayan süreçlerin geçmiş verilere bakarak sürecin sigma seviyesi hesaplana bilir.

Soru 3: Altı sigma firmasıyla elde edilen sonuçların bazıları nelerdi?

Yukarıda belirttiğim gibi, GE altı sigma konusunda kıyaslama yapılacak belli başlı firmalardan biridir. Aşağıdaki grafik Altı sigma projeleri tarafından dokümante edilmiş GE nin sonuçlarını gösteriyor



 

Soru 4: Orta ölçekli bir firmanın “operasyonel seviye düşünce” den “istatistiksel düşünceye” olan değişimi ne kadar süre alır ?

Bu soru dolaylı olarak . Altı sigma/istatistiksel düşünce için bir “VEYA” durumunu içeriyor Ya operasyonel seviyeye dikkat edeceğiz VEYA altı sigma uygulayacağız.,Aslında ,yukarıda verilen GE sonuçlarının gösterdiği gibi gerçekte bu durum bir "VE" dir. Altı sigma ve operasyonel seviye arasında sebep – sonuç ilişkisi vardır. “Biz operasyonel seviyeyi geliştirmek için altı sigma kullanacağız” ile durum eksiksiz olarak tanımlanır, bunun tersi geleneksel maliyet kesintisidir. Altı sigma operasyonel seviyedeki gelişimi organizasyona ek bir maliyet getirmeden yapar ki bu müşteriler, işverenler, hissedarlara ek bir maliyet getirmez, bunlar kalitesizlik maliyetidir. Kalitesizlik maliyetleri düşerken sonuçlar operasyonel seviyede doğrudan izlenir. Her vakada için , Altı sigma ile firmaların istenilen istatistiksel düşünce olgunluğuna ulaşabilmesi, firmanın büyük ve orta büyüklükte olmasına bağlı olarak yaklaşık 3 ile 5 yıl arasında olduğu gözlemlenir.
 


 

Soru 5: Altı sigma uygulamasında organizasyonun bütününe ihtiyaç duyuluyor mu? Hiçbir hariç tutma olmaksızın tüm organizasyonu kapsıyor mu ya da sadece operasyonel alanlarda mı uygulanıyor?

Altı sigma operasyonel alanda başlayabilmesine rağmen olgun altı sigma organizasyonunun çatısı organizasyon tamamına yayılma yaklaşımıdır. Sebep çok basittir: organisazyon bir sistemdir. Altı sigma seviyesindeki performans istekleri yakalandığında sistem kendiliğinden optimize olur. Altı sigma sonuçları lokal iyileştirmeler değildir. Müşteriler ve hissedarlar için önemlidir. Aşağıdaki şekil üretim firmaları için tüm sistemin optimizasyon prensiplerini gösteriyor. Düşünce şu ki ne lokal odaklanma nede basit karşılıklı(geçişli) fonksiyonel odaklanma altı sigmayı kapsar. Altı sigma bir bütün sistem perspektifine ihtiyaç duyar.
 

 





 

 


Kullanım Şartları | Gizlilik | Fikri Mülkiyet | Telif Hakkı © 1999-2025 Gelişim Yönetim Sistemleri A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.

Web Tasarımı ve İçerik Yönetim Sistemi ProData Bil.Yaz.Don.Ltd.Şti. tarafından yazılmaktadır.