ISO 9001:2015

ISO 9001:2015
Kalite Yönetim Sistemleri

ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemleri

ISO 14001:2015

ISO 14001:2015
Çevre Yönetim Sistemleri

ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemleri

IATF 16949:2016

IATF 16949:2016
Otomotiv Sektörü Kalite Yönetim Sistemleri

IATF 16949:2016 Otomotiv Sektörü Kalite Yönetim Sistemleri

ISO 45001:2018

ISO 45001:2018
İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 45001:2018 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 22000:2018

ISO 22000:2018
Gıda Güvenlik Yönetim Sistemi

ISO 22000:2018 Gıda Güvenlik Yönetim Sistemi

ISO 27001:2013

ISO 27001:2013
Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi

ohsas Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 20000:2018

ISO 20000:2018
Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sistemi

ISO 20000:2018 Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sistemi
Bilişim Suçları Hakkında

Bilişim suçu henüz ülkemizde detaylı tanımlanmamış ve sınıflandırılmamış bir kavram. Bundan dolayı hangi tür suça hangi cezanın uygulanacağı da belirlenmiş değil.Fakat bununla ilgili Adalet Bakanlığı bünyesinde 2 adet kanun taslağı geliştirilmekte ve yakında yürürlüğe girmesi beklenmektedir.
(28.12.2006 da Kanun tasarısı Başbakanlığa sevk edilmişti)

Son günlerde yaygın olan siber suç faaliyetleri ve siber ortamda yürütülen illegal faaliyetler giderek daha çok “bağlanma” ve “birlikte çalışma” ihtiyacının sonucu olarak gelişir. Elektronik iş uygulamaları ve bilgi teknolojilerinin yoğun kullanımı beraberinde yeni tehditleri ve riskleri getirir. Varlıkların sanallaşması ve “byte” lara dönüşmesi saldırı ve çalma yöntemlerinin de doğal evrimine yol açar.  »»

Kurumların doğrudan veya dolaylı finansal değeri olan varlıklarının NET ekonomisinde elbette farklı avcı toplayıcı kitlelerle karşılaşması olağan ve yaygın bir konu. Bilgi güvenliği uygulamalarının önemi de işte bu nedenle giderek artmaktadır. Kurumların son 10 yıl içinde elektronik iş uygulamalarına geçmesi internetin televizyondan sonra hayatımızın baş köşesine yerleşmesi ile birlikte riskler de artmıştır. Bu risk üzerinden geçimini temin eden saldırgan grupların çıkması ve gençlerin kolay kazanç için siber suç faaliyetlerine yönelmesi de bunu beraberinde getirmektedir.

Basında yanlış tanıtıldığı için içi tamamen yanlış doldurulan HACKER kavramı gerçekte geçimini sağlamak veya kısa sürede köşeyi dönmek için değil bu trendden çok daha önceleri (internet ve siber alem bir sanal savaş alanına dönmeden yıllar yıllar önce) programcılığı ve bilgisayar işletim sistemlerini normalden daha fazla seven ve ilgi çekici bulan, bu yaptığı iş ile “EĞLENEN” insanlara verilen bir ünvandı. Bu tanıma göre hacker yaratmayı üretmeyi ve paylaşmayı, global komünite ile iletişim halinde varlığını ortaya çıkarmayı, kendi elleriyle yarattıkları bu yeni dünyada özgürce icatları ve bilgiyi paylaşmayı seven kişilerdi. Bugünkü anlamda çıkar amaçlı siber suç faaliyetlerini yürüten kişilere gerçekte cracker diyoruz.
İlla hacker kelimesini kullanacaksak o zaman ayrımı şöyle yapmamız gerekir : Güvenlik uzmanı olarak çalışan etik hackerlar (Beyaz Şapka), ideolojik amaçlı çalışan politik hackerlar (Gri Şapka), kişisel çıkarları için saldırgan faaliyet yürüten hackerlar (Siyah Şapka).
Dünya'da ve ülkemizde teşkilatlanma ve koordineli çalışma anlayışı bu son iki grupta görülmektedir.
Gönülllülük ve ideolojik paydaşlık temelinde yükselen politik hacker takımları genellikle karşıt görüşün temsilcisi kurumlara zarar verme ve sanal savaş yürütme işini örgütlerler. Devletlerin de benzer ekipler çalıştırdığı fikirleri ve ileride bu takımlara benzer “birlikler”in siber savaşta aktör olacaklarına dair kabuller artık bilim kurgu ürünü olmaktan çıkmıştır.
Esas dikkat edilmesi gereken ise ikinci grup siyah şapkalı modern korsan gemileri ve onların paralı askerleri...
Gelecek umudu zaten çoktan söndürülmüş , üniversite ve meslek edinme hayalleri yıkılmış milyonlarca Türk genci gibi dünyanın pek çok yerinde ellerindeki tek kaçış-çıkış noktası bilgisayar olan diğer yüz milyonlarca genç insan doğal olarak bu korsan gemilerine rahatlıkla binebilmektedirler.
Birinci grubun güçlü yanı olan ETİK ve ikinci grubun güçlü yanı olan POLİTİK karakter bu üçüncü grup için hiçbir anlam ifade etmemektedir.
Bu iki özellikten arındırılmış yazılım ve internet kurtçukları rahatlıkla suç örgütlerinin ve internet mafyasının tetikçilerine dönüşebilmektedir.

Peki bu durumda kurumlar kendi güvenlikleri için ne yapmalıdır?
Tehditleri doğru anlamadan önlemleri de doğru seçemeyiz.
Kurumlar tehditleri ve riskleri doğru anlamdan “İsrail ve ABD” kökenli güvenlik yazılım ve donanımları ile bilgi güvenliğini temin edemezler. Çünkü bilgi güvenliği bir ürün değildir. Bilgi güvenliği bir süreçtir. Eksiksiz ve çok boyutlu olması gereklidir.
Bu üçüncü grup hackerların en meşhurlarından Kevin Mittnick'in hapisten çıktıktan sonra bir etik hacker olarak yayınladığı ve Türkçe'ye Aldatma Sanatı olarak çevrilen harika kitabında aynen şunu söyler : “Size saldırmayı kafasına koymuş bir hackerı durdurabilecek hiçbir teknolojik çözüm yoktur”
Bir kitap boyunca kendi yaptığı “hackleme” faaliyetlerini anlatır ve bu saldırıların çok büyük çoğunluğu teknoloji tabalı değildir ; tamamen aldatmaya dayalıdır.
Kurumlar bugün fiziksel çevresel, organizasyonel, insan kaynakları kökenli tehditlere dikkat etmeden bir güvenlik illüzyonu içinde yaşamaktadırlar.
Bütünsel bir yaklaşım bilgi güvenliği yönetim sistemi ile sağlanabilir.
Bilgi güvenliği standardı ISO 27001 özellikle içeriden ve dışarıdan gelebilecek tüm tehditlerin yönetilebilmesi için oluşturulmuş ve günümüz güvenlik ihtiyaçlarının en doğru şekilde konumlandıran bir şema sunar.
Kurumlar paranoyakça “ıvır zıvır ithal teknoloji”ye yatırım yapmadan önce bilgi güvenliği risk yönetimi yapısı kurmalıdırlar.

BİLİŞİM AĞI HİZMETLERİNİN DÜZENLENMESİ VE BİLİŞİM SUÇLARI HAKKINDA KANUN TASARISI
KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI KANUNU TASARISI
sitemizden temin edebilirsiniz.


Kullanım Şartları | Gizlilik | Fikri Mülkiyet | Telif Hakkı © 1999-2025 Gelişim Yönetim Sistemleri A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.

Web Tasarımı ve İçerik Yönetim Sistemi ProData Bil.Yaz.Don.Ltd.Şti. tarafından yazılmaktadır.