ISO 9001:2015

ISO 9001:2015
Kalite Yönetim Sistemleri

ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemleri

ISO 14001:2015

ISO 14001:2015
Çevre Yönetim Sistemleri

ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemleri

IATF 16949:2016

IATF 16949:2016
Otomotiv Sektörü Kalite Yönetim Sistemleri

IATF 16949:2016 Otomotiv Sektörü Kalite Yönetim Sistemleri

ISO 45001:2018

ISO 45001:2018
İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 45001:2018 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 22000:2018

ISO 22000:2018
Gıda Güvenlik Yönetim Sistemi

ISO 22000:2018 Gıda Güvenlik Yönetim Sistemi

ISO 27001:2013

ISO 27001:2013
Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi

ohsas Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 20000:2018

ISO 20000:2018
Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sistemi

ISO 20000:2018 Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sistemi
ITIL ve ISO 20000 Projelerinde Neler Gereklidir ? / Ocak 2007

Bir çok projede olduğu gibi IITL-ISO 20000 kurulum çalışmalarında da kaynak gereksinimi, iyi bir proje yönetim ortamı, motive olmuş ve yeterli zaman tanınmış bir takım, verimli bir yazılım geliştirme desteği servis yönetim sistemi kurma çalışmalarının olmazsa olmazlarındandır.

Bir çok projede karşıma çıkan birinci sorun projenin başsız kalmasıdır.
Projelerimde genellikle kurum içinde üst düzey yöneticilerden biri ITSMS yöneticiliğini üstlenir.

Bu yanlıştır. ITSMS projesini sürükleyecek olan kişi diğer onlarca işinin arasında yüksek konsantrasyon ve zaman gerektiren bu işi üstlenemez. Tek ve biricik işi servis yönetim sistemi kurmak olan bir uzman bu proje süresince bulunmalıdır. Sistem kurulup çalışmaya başladıktan sonra da bu görev servis yöneticiliği olarak devam etmelidir.

Bir diğer yanlışlık da şirkete yeni alınmış veya şirkette işi yoğun olmayan yeni elemanların bu
kurulum görevine getirilmesidir. Bu da yanlıştır. Süreçlerin tamamını
(ki 20 ye yakın süreçten bahsediyoruz) ayıklayacak, tekrar tasarlayacak, girdi ve çıktılarını, performans ölçüm yöntemlerini, hedeflerini, analiz metotlarını saptayacak ve uygulayacak, servis masası ve servis yönetimi yazılımlarının kullanımı için analiz, tasarım, geliştirme ve canlıya alma, düzeltme işlerini yürütecek (ve belki bizzat oturup kod geliştirecek) bir kişiden bahsediyorum.

Böyle bir personel tüm bu işleri boş vakitlerinde yerine getirebilir mi?
Bunu deneyerek öğrenmek kurumlara çok pahalıya mal olabilmektedir.

Bu durumda her iki uç noktadan seçilecek ITSMS sorumlusu projede yanlış seçim olur.

Görevleri iyi dağıtan, görevlerini yapmayanları da resmen dağıtabilen bir sert koordinatörün projenin başına geçmesi ise yine bir hatadır. Bu model bu tarz yeniden sistem kurma projelerinde başarılı olmamaktadır.
Bu projenin faydasına inanmış iyi eğitimli bir kadronun üstüne düşen ödevleri ve sorumluluğu yerine getirebilecek bir eğitim alması çok gereklidir.

En önemlisi bu kadronun görevlerini bir araya getirip sisteme dönüştürecek koordinatörün en iyi eğitimi almış olması ve şirketi çok çok iyi tanımasıdır. İdeal modeller ve standartlar ile var olan arasındaki bağı kurup , var olandan olması gerekene geçiş için adımları hayata geçirecek bir yetkilendirmeye da sahip olması gerekir.

Projelerde bir diğer "çakılma" durumu ise değişim ve yeni uygulama için bir türlü karar veremeyen süreç sahipleridir. Bu süreçlerin sahipleri-yöneticileri statükoyu korumak ve rahatsız olmamak için işi biraz ağırdan almayı ve uzun uzun düşünmeyi severler.
Ayrıca bunun dışında bu süreç sorumluları kendi süreçlerinin bu yeni sistemle entegrasyonu için aldıkları eğitimde uyukladıkları için ne yapacaklarını de pek öngöremezler. Proje koordinatörüne bilgi geri dönüşü gerektiği noktalarda genelde ya telefonları susmaz ya da yetişmeleri gereken bir müşteri ziyaretleri vardır.

Küstürülen proje koordinatörü yetkileri de yoksa hiçbir yeni uygulamayı hayata geçiremez, var olan uygulamaları bile standartlaştıramaz.

Kurumun kurumsallaşma atılımı, bireyselleşmenin sivrilmesi ve süreç adamlarının performansına bağlı kurum performansı modelinin iyice kemikleşmesine yol açar.

Süreçlerin otomasyonu ve çok noktada kontrol ve ölçüm mekanizmaları ile detaylı veri tabanı oluşturma çalışmaları ya başka bir sürü ıvır zıvırı işi olan ve projenin ciddiyetinden habersiz yazılımcıların elinde kül olur gider, ya da bunun ciddiyetini inanılmaz bütçelere yansıtan dış kaynaklı yazılım firmalarının konuyu değil parayı öne almalarından dolayı çileden çıkaran bir hal almaya başlar.

Ayrıca bu her iki tür ekibe (iç veya dış kaynak) de ihtiyaçlarınızı anlatana kadar
genellikle sinir hastalığının eşiğine gelirsiniz.

Bu nedenle genellikle birincil özelliği yazılım geliştirme, iş ve süreç analizi olan bir sorumlunun bu projede (eğer yönetimde teknoloji kullanımını seçtiyseniz) en ön safta yer alması gerekir.

Başka neler gerekir ?

Çok iyi bir uygulama eğitimi
Çok iyi bir danışman desteği
teknolojiye hakim
süreçler hakkında deneyimli
yöneticilik deneyimi olan
yazılım ve donanımdan iyi anlayan
süreç yönetimini iyi bilen

Proje süresince tek ve birincil işi bu olan bir ITSMS sorumlusu
Süreç tasarımı ve yönetimi konusunda bilgi
Dokümantasyonu hazırlama ve yönetebilme sorumluluğu
Süreçleri ortaya koyabilecek ve yeniden tasarlayabilecek bir iş bilgisi.
İleri düzey İngizce.

Tool kullanımı söz konusuysa geliştirmeyi yapacak ve ilk işi bu olacak bir yazılımcı

Eğer tool dışarıdan alınacaksa geliştirme deneyimi olan uzman bir kadro ve bu kadro ile iletişimi sağlayacak ve bu kadroya istediği özellikleri uygulatacak bir teknik sorumlu.

Eğitime katılacakların iyi seviyede İngilizce bilmesi (en azından benim eğitimlerim İngilizce ağırlıklı olduğu için)

Üstüne düşen görevleri düzgün şekilde yerine getirecek ve var olan ile en iyi model arasında süreç tasarımı çalışmasına katılacak süreç sahipleri. (Bu süreç sahipleri mutlaka uygulama eğitimine katılmalıdırlar)

ITIL kütüphanesinin ve eğitim kaynaklarının aktif kullanımı.

 


Kullanım Şartları | Gizlilik | Fikri Mülkiyet | Telif Hakkı © 1999-2025 Gelişim Yönetim Sistemleri A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.

Web Tasarımı ve İçerik Yönetim Sistemi ProData Bil.Yaz.Don.Ltd.Şti. tarafından yazılmaktadır.