ISO 9001:2015

ISO 9001:2015
Kalite Yönetim Sistemleri

ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemleri

ISO 14001:2015

ISO 14001:2015
Çevre Yönetim Sistemleri

ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemleri

IATF 16949:2016

IATF 16949:2016
Otomotiv Sektörü Kalite Yönetim Sistemleri

IATF 16949:2016 Otomotiv Sektörü Kalite Yönetim Sistemleri

ISO 45001:2018

ISO 45001:2018
İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 45001:2018 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 22000:2018

ISO 22000:2018
Gıda Güvenlik Yönetim Sistemi

ISO 22000:2018 Gıda Güvenlik Yönetim Sistemi

ISO 27001:2013

ISO 27001:2013
Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi

ohsas Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 20000:2018

ISO 20000:2018
Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sistemi

ISO 20000:2018 Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sistemi
Gelişim Yönetim Sistemleri A.Ş. Kalite Yönetim Sistemleri Danışmanlığı İletişim
YANIKLARDA İLKYARDIM

Kalite Sistemi Kurma Aşamaları ve Sağlık Sektöründeki Uygulamalar - Mehmet MUMCU - Nisan 2008

Sağlık sektörü ile ilgili detayları konuşmadan önce genel olarak bir kalite sistemi nedir, nasıl kurulur, nelere dikkat etmek gerekir bunlardan bahsetmenin daha uygun bir başlangıç olacağını düşünüyorum.

Kalite Yönetim Sistemi nedir?
ISO 9001:2000 nedir?

Kuruluşlarda kalite yönetim sistemi kurarken genel akış şu şekilde olmaktadır:
1) Mevcut durumun tespiti:
Genellikle her kuruluşta formal/ yarı formal / informal işleyen bir kalite sistemi vardır. Bu mevcut sistemi tespit etmek, işimize yarayan uygun yönlerini belirlemek ve bunu kurulacak kalite sistemine temel teşkil etmek uygun bir başlangıçtır.

»» 2) Referans alınacak sistem standardını ki biz burada ISO 9001:2000’I hedefliyoruz, uygun seviyelerdeki öncelikle kilit çalışanlara tanıtmak bu çalışmanın 2. Basamağı olmalıdır. Eğitim faaliyetlerinde izlenecek metod tüm detayları aynı şekilde aynı yoğunlukta her çalışana aynı şekilde aktarmaktan ziyade seviyelendirilmiş yetki ve sorumluluklara uygun detayda, içerikte eğitimler düzenlemektir. Ancak bu şekilde mevcut kaynaklarımızı (eğitimci, eğitime katılan zamanı ve ilgili maliyetler) etkin bir şekilde kullanmış oluruz.

3) Nasıl ki bir kalite sistemi bir kişinin bir bölümün uygulayacağı bir şey değilse, kurulması aşamalarında da bir kişinin bir bölümün performans göstermesi yeterli olmayacaktır. Bu nedenle formatı ne olursa olsun temel prensip kalite sistemi kurulurken mümkün olduğunca katılımı sağlamak olmalıdır. Bu konuyla ilgili pratik uygulama genellikle çalışma takımları oluşturmaktır. Bu takımlar ilgili birimleri sistemlerin / dokümantasyonun kurulmasında oluşturulmasında aktif olarak görev alacaktır. Sistemi danışmanın veya kalite sistemi sorumlusunun dikte ettirmesindense bu yaklaşım, ileriki uygulama aşamalarında kullanıcıların sistemi sahiplenmesi açısından uygun olacaktır.

4) Kalite sistemi oluşum planı: Kalite sistemi faaliyetlerini organize edecek takımın ve bu takıma destek verecek diğer birimlerin zaman ve gücünü en etkin şekilde kullanabilmek için ele alınacak konuların ve sorumluların belirlenmesi ve bunun bir zaman çizelgesine dökülmesidir. Bu plan zaman zaman gözden geçirilmeli ve gerekiyorsa güncellenmelidir.

5) Artık gruplar çalışmaya başlar ve sistem yavaş yavaş oluşur.

6) Kalite yönetim sistemi oluşumunun tamamlandığı kararı verildikten sonra alt sistemlerin planlandığı gibi çalışıp çalışmadığının, birbirleri ile uyumunun , etkinliğinin kontrol edildiği iç tetkikler yapılmalıdır. Burada tespit edilen uygunsuzluklar / gelişmeye açık alanlar bir plan dahilinde ele alınmalıdır.

7) Yönetimin kalite sistemini, iç tetkikleri gözden geçirmesi, düzeltici/önleyici/destekleyici kararlarla sistemin etkinliğini, devamlılığını sağlaması. Eğer hedef belgelendirilmek ise sistemi 3. Bir bağımsız belgelendirme kuruluşu tarafından tetkiki ve onayı.

Kritik Noktalar :

• Kuruluşa özgü sistemin kurulması, kopyadan kaçınılması. Her kuruluş aynı sektöeden hatta aynı işleri yapmaktan sorumlu bile olsa farklı yapılara, farklı firma kültürlerine sahiptir. Dolayısıyla bir kuruluşta etkin olan bir sistem başka bir kuruluşta aynı şekilde çalışmayabilir ki; biz bunu yaptığımız taktirde çok net görebilme şansına sahibiz. Sonuç olarak terzi usulü kuruluşa uygun sistemler oluşturulmalıdır diyebiliriz.
• Fazla dokümantasyon kuruluşların kendilerinin veya danışmanlarının yaptığı en önemli hatalardan ikincisidir. Uygun dokümantasyon seviyesi bir çok kritere göre değişebilir. Bunların başlıcaları
• Proseslerin sayısı, yapısı, karmaşıklığı
• Yönetim tipi, kurum kültürü
• Çalışanların sayısı, eğitim seviyesi
• Kuruluşun yapısı, yaygınlığı(tek lokasyon, çoklu lokasyon, v.b.)

Özellikle ISO 9000 serisinin yeni revizyonundaki yaklaşım bu konudaki hareket kabiliyetini oldukça artırmaya imkan vermektedir. Tecrübelerimiz gösteriyor ki; sade sistemler daha kolay benimseniyor ve uygulanıyor.

• Kalite yönetim sisteminin uygulayıcılar tarafından oluşturulması / oluşturtulması

Uygulayıcıya “bunu böyle yap, şunu şöyle yap” demektense kendileri ile ilgili sistemlerin kurulmasına / revizyonuna aktif olarak katkıda bulunmalarının sağlanması üzerinde özenle durulması gereken diğer bir noktadır. Sistemi kuruluş kendi de kuruyorsa veya bu konuda bir danışmanla çalışıyorsa da kimi zaman bu zor da olsa bu vazgeçilmez bir prensip olmalıdır. Bu aynı zamanda sistemin sahiplenilmesi ve kullanılması için de çok önemlidir.

• Son olarak belki de en önemli nokta olan yönetimin desteğinden bahsetmek uygun olacaktır. Kalite yönetim sisteminin çalışıp çalışmaması birebir ilişkili yönetimin yaklaşımına, katılımına ve inancına bağlıdır. Yönetimin ben destekliyorum, inanıyorum demesinden öte gitmeli bunu çeşitli aksiyonlarla göstermelidir.

Sağlık sektöründe Kalite yönetim sistemi kurarken karşılaşılabilecek güçlükler

1) Örneğin hastanelerde söz konusu sistem hem otelcilik hem restaurant ve hem de medikal konuları kapsayacak şekilde oluşturulmamalı. Bu çok komplike ve çok detayı aynı anda içermeyi gerektirmektedir. Hele de söz konusu ana iki müşterinin yani hasta ve hasta yakınlarının içinde bulundukları psikoloji göz önüne alınır ise konunun güçlüğü ve önemi daha da iyi anlaşılacaktır.
2) Hem ülkemizde hem de dünyada standartlarla / sistemlerle çalışmak öncelikle endüstriyel kuruluşlarda başlamıştır. Dünyada ve ülkemizde içinde bulunduğumuz yıllarda bu konuda çok önemli ilerlemeler sağlanmış olsa bile sağlık sektöründe sistemle / standartla çalışmaya göreceli bir yabancılık halen bir güçlük olarak karşımıza çıkmaktadır.
3) Zaman zaman sağlık sektöründe çalışan tüm personelin kalite sisteminin kurulması ve uygulanması aşamalarında rol almayıp yeterince istekli ve katılımcı olmadıkları izlenmektedir.
4) Hava filtrasyonu, su arıtma, sürekli enerji verebilme, yangın gibi acil durumlarla ilgili sistemler, klimatizasyon v.b. gibi tüm sektörlerde önemli ama özellikle hastanelerde çok önemli uygun altyapı ve ve bu uygun altyapıyı sürekli çalışır halde tutacak kalifiye personel hem bulunabilirlik hem de maliyet açısından sağlık sektörü için önemli diğer bir güçlük olarak sayılabilir.
5) Kritik medikal ölçme cihazlarının doğrulanması / kalibrasyonu:
Kullanılan kritik medikal ölçme cihazlarının doğrulanması / kalibrasyonu şu anda ülkemizde sağlık sektörü açısından karşılaşılan diğer bir güçlüktür. Bu konudaki yetişmiş personel ve uzman kuruluş Açığı sağlık sektöründeki kuruluşları sıkıntıya sokmaktadır.
6) Çeşitli görüşmelerimizde sağlık sektöründe ISO 9000 uygulamaları ile sadece hemşirelik hizmetlerinin, yemekhane, çamaşırhane satınalma gibi faaliyetlerin kapsandığı ve işin medikal yanının ISO 9000’I hiç yansıtmadığı görüşünün yaygın olduğunu anlıyoruz. Oysa ki; ISO 9000 sağlık kuruluşunun medikal kalitesini de bir şekilde izleyip kontrol altında tutmasını ve bu konularla ilgili sistematikler oluşturmalarını istemektedir.
7) Ülkemizdeki problemlerden biride medikal kaliteyi kontrol altında tutma da kullanılabilecek aletlerden biri olabilecek temel göstergelerle ilgili izleme metodlarının ve karşılaştırmaya imkan verecek kriterleri henüz net olarak oluşturmamış olmasıdır.

Mehmet MUMCU
Yönetim Sistemleri Uzmanı


Kullanım Şartları | Gizlilik | Fikri Mülkiyet | Telif Hakkı © 1999-2024 Gelişim Yönetim Sistemleri A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.

Web Tasarımı ve İçerik Yönetim Sistemi ProData Bil.Yaz.Don.Ltd.Şti. tarafından yazılmaktadır.